Directe Toegang Fysiotherapie

Roy Mulder 29 nov , 2015

Vanaf 1 januari 2006 kunt u rechtstreeks terecht bij de fysiotherapeut, de specialist in beweging.

Vanaf deze datum wordt de fysiotherapie voor iedereen direct toegankelijk. Dit betekent dat u geen verwijsbriefje meer nodig heeft voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts en daar eerst uw klachten voorleggen, maar dit hoeft niet meer.

Dat heeft voordelen. Zo komt u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht zodat u ‘direct’ kunt beginnen aan uw herstel.

De huisarts blijft de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat hij eerst vaststelt of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan hij u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts.

Wanneer u wel behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan kan hij, of één van zijn collega´s, in overleg met u aan de slag, meestal dezelfde dag nog.

Soms vraagt hij alsnog of u een verwijzing wilt halen bij de huisarts of specialist omdat de aandoening van dien aard is dat de verzekering een verwijzing vraagt. Bijvoorbeeld bij aandoeningen die op de chronische lijst staan. Meestal hebt u dan al een verwijzing meegekregen.

Al onze therapeuten zijn geregistreerd registertherapeut. Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om continue de kwaliteit van de fysiotherapie verder te verhogen. Dit door bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek en verplichte bijscholing. Wanneer de fysiotherapeut voldoet aan de kwaliteitseisen en werkt volgens de richtlijnen van het KNGF, dan pas mag de fysiotherapeut zich registertherapeut noemen.